MédiatechnikaIlyen volt: NAB 2016 kiállítás

Médiatechnika | 2016. Július 20., Szerda 09:00

Las Vegas tovább görgette a követ, broadcasterek, filmesek, elektronikus média gyártók lázasan készültek az idei kiállításra. Lássuk, kik és mit prezentáltak az újdonságok közül?

 

Sony

Broadcast és filmes kameráik teljes terméksora, valamint mixerek és az élőgyártás összes terméke bemutatásra került. Trendvonalban a 4K, IP, és HDR megoldások szerepeltek. Professzionális kézi kamerák között megjelent a PXW-Z150 4K, amely képes 120f/s full HD-ben dolgozni lassításhoz, valamint hálózati képességekkel rendelkezik élő streaminghez és vezeték-nélküli munkafolyamatokhoz. Áttörést jelent a CMOS képszenzor kétszeres kiolvasási sebessége. A kamkorder 4K képek rögzítéséhez a továbbfejlesztett XAVC Long GOP 100Mb/s kodeket használja. A beépített lencse 12x optikai zoomot teljesít, de a „Clear Image Zoom” funkcióval ez az érték növelhető 18, vagy 24x-re.

 

Sony.jpg

 

Panasonic

Költséghatékony kézikamerát kínál dokumentaristáknak, broadcastereknek, oktatási intézményeknek az AJ-PX230PJ AVC ULTRA. A népszerű AJ-PX270-es modell utódjaként 10-bit, 1080p AVC-Intra és  AVC-LongG kodekeket kínál. A 22x zoom átfogású lencse, az OLED kereső, a video felvétel minősége és a kamera test teljesen mértékben azonos a PX270-el, azonban kivették a wire és wireless, proxy és GenLock/TC képességeket, így egy jelentősen olcsóbb kamerát kínálva a felhasználóknak. A képszenzor nagy érzékenységű, kis zajú, 1/3 collos, 3-MOS eszköz. A kamera rögzít: 100Mb/s AVC-Intra100 és 200 Mb/s AVC-Intra200-ban, azokhoz az alkalmazásokhoz ahol a fájlméret kritikus lehet.

 

panasonic.jpg

 

Grass Valley

Továbbfejlesztett élő gyártási eszközöket és hírstúdió megoldásokat prezentáltak. Kamerák teljes sorozatát, képkeverőket, visszajátszó és kijátszó szervereket, sokmonitoros megjelenítőket. A látogatók megismerhették a legújabb trendeket, úgy mint 4K, HDR (nagy dinamika átfogás) és az IP alapú átviteltechnika és automatizált munkafolyamatok. A legújabb termékek között volt látható a GV Node IP processzor és Edge Router platform, amelyek az IP és SDI támogatáson túl segítik az broadcast ipart az SDI-ból IP-be vezető migrációs folyamatokban. Látható volt még az LDX 86 Universe kamera rendszer is.

 

nyitokĂŠp.jpg

 

Blackmagic Design

Teljes broadcast, filmes, utómunka és élő esemény gyártáshoz szükséges berendezés kiállításra került a standjukon. Las Vegasban ott volt az URSA Mini legfrissebb változata, az ATEM 2 M/E broadcast 4K képkeverője, a Teranex Mini konverterek, a Video Assist és még sok minden más. A Smart Videohub 12G 40x40 egy vadonat új darab, a videojelek vizuálisan továbbíthatók, a beépített monitoron szimultán látható az élő videó, a keresztpontok csatlakozása és a TV formátum. Az eddigi 6G-SDI 12x12, 20x20 és 40x40 hub-ok után megjelenik a 12G megoldás is, a felhasználó az összes IP beállítást elvégezheti a front panelon számítógép igénybevétele nélkül.

 

blackmagic.jpg

 

Arri

Természetesen az összes filmkamerájukat elhozták a kiállításra, úgy mint Alexa és Amira, de ne felejtsük el hogy a legendás német vállalat jövőre ünnepli 100. születésnapját, amelynek közeledése nagyobb kiállítást ígért és hozott. Ez a hatalmas idő elegendő volt arra, hogy a filmkamerák mellett a világítástechnikában, a gyógyászatban, optikai megoldásokban és archív technológiákban is az élen járjanak. A jellegzetes kék és ezüst lámpaházak már első pillantásra tiszteletet parancsolnak, és magas minőséget képviselnek. A trendet követve a LED technika 3 terméksorban képviselteti magát: SkyPanel, L-sorozat és Caster sorozat. A rugalmas és moduláris felépítés révén érhető el kiváló homogén megvilágítás minden elképzelhető felvételi környezetben. A Caster sorozat két új modellel bővült: LoCaster 2 Plus és BroadCaster 2 Plus ezek 35%-al nagyobb fényerőt teljesítenek az előd modellekhez képest és mindössze 35 Watt a fogyasztásuk.

 

arri.jpg

 

Teradek

Egyre szélesebb termékpalettával jelentkeznek a streaming megoldások, vezeték-nélküli jeltovábbítás és kódolás területén. A CUBE 600 sorozat egy sokoldalú H.264 enkoder, a VIDIU Pro egy streaming eszköz, a BEAM egy vezeték-nélküli enkoder elsősorban hírgyűjtő stáboknak élő bejelentkezéshez. A CLIP kis eszköz stream-et állít elő iOS és Android készülékekhez. A T-Rax már vállalkozás szintű enkoder platform, 2RU magas, maximum 8 kártyát befogadó egység. A Bolt rendszer tömörítetlen, nulla késéssel rendelkező, 1080p60, 4:2:2 jelet képes továbbítani több mint 600 méter távolságra, mindezt az engedélymentes 5 GHz-es frekvenciasávban.

 

TV Logic

Always On-Air, vagyis „Mindig adásban”, nem is tudnák kihagyni a NAB-ot, hiszen egy jól guruló szekeret sosem szabad fékezni. Megjelenítő megoldásaik a keresőktől indulnak, a VFM-058W modell 5.5 collos  Full HD, multiformátumos 3G/HD/SD-SDI és HDMI támogatással. A LUM-310A 31 collos képátlóval támogatja a DCI ajánlást, felbontása 4K. Bemenetei: 4 BNC 3G-SDI A/B/C/D, 4 HDMI HDMI A/B/C/D. Szintén kiállították a LEM-250A  24.5 collos Full HD 10-bites, referencia OLED monitorukat, ez már a második generációt képviseli a terméksorban. A LUM-240G most debütált, 12G-SDI, egyedi Link 4K monitor, 24 collos képátlóval. Támogat számos videó formátumot, úgy mint: 12G/ 3G/ HD-SDI és HDMI 2.0. A LUM-240G széles színtérrel rendelkezik egészen a DCI ajánlásig, valamint tartalmaz 3D LUT támogatást is.

 

tvlogic.jpg

 

Evertz

Teljes portfóliójuk mellett bemutatták a világelső ASPEN bemenetes HEVC/H264 szoftver definiált, hardver gyorsított enkoderüket. A 3482TXE az iparvezető 3480TXE alapjaira épült, de már támogatja az ASPEN ki és bemeneteket és a 4K HEVC kódolást. Az IP infrastruktúra migrációjában a legfontosabb kódolási feladat, hogy tömörítetlen jeleket tudjunk továbbítani IP bemeneteken keresztül. Az ASPEN (Adaptive Sample Picture Encapsulation) szabvány-alapú nyílt formátum, amely tömörítetlen Ultra HD, 3G, HD és SD jeleket továbbít MPEG-2 transzport streameken (ISO/IEC 13818-1) keresztül. Az ASPEN keretrendszerben gondoskodik a szeparált transzkódolásról, így a videó, hang és meta adatok független IP multicast stream-ként kerülnek továbbításra.

 

Lawo

Az elsősorban hangtechnikáról ismert gyártó az összes hangkeverőjét bemutatta, az All in one kategóriában az mc²36 hangkeverő és a 19in 1 rack egység Compact Engine hálózat alapú processzor és keverő motor volt látható. Az mc²36 élő hangosítási keverő jellemzője a Lawo minőségű mikrofon előerősítő, a DSP belső 512x512 portos audio mátrix és az integrált I/O. Mindez ideális választás lehet fix, kis helyű installációhoz, pld. közvetítő-kocsikba. A konzol a már jól ismert RAVENNA/AES67 technológiát használja, így könnyedén integrálható IP infrastruktúrába. Másik All-in-one, de már videotechnikai eszköz is a LAWO V__link4 video IP hálózaton keresztül megoldás, 3G / HD/ SD-SDI jelek továbbíthatók oda és vissza, szóval a LAWO-ra már a videósoknak is érdemes odafigyelniük.

 

lawo.jpg

 

Angenieux

Elhozták Vegasba a teljes OPTIMO termékcsaládot, amelyek az ipar referencia lencséit jelentik minden filmes szakember számára. OPTIMO SPHERICAL, OPTIMO ANAMORPHIC, OPTIMO STYLE SPHERICAL és 3D a 4 alosztály. Az OPTIMO termékcsalád összes tagja ZOOM lencse, a SPHERICAL család jelenleg 6 tagból áll: 28-340, 45-120, 15-40, 28-76, 24-290, 19,5-94mm a választék, Az ANAMORPHIC két tagot jegyez: 30-72, 56-152. A STYLE SPHERICAL 3 tagból áll és a legmagasabb igényű 4K produkciókhoz ajánlja a gyártó. 3D megoldásaik között mozi és broadcast alkalmazáshoz is létezik High-End megoldásuk.

 

AVID

Az elsősorban utómunka megoldásairól híres gyártó, a teljes szoftver és hardver megoldását és egyedi munkaállomásait prezentálta a Convention Centerben. Ez azonban nem minden, az Avid Everywhere, vagyis a „Mindenhol Avid” látomás megvalósulni látszik és a kor követelményei is azt bizonyítják, hogy ma már nem elegendő egyetlen projekten egymagunkban dolgozni. A látomás az Avid MediaCentral Platformban ölt testet, melyet hatalmas bemutatók keretében lehetett kóstolgatni. Igen kóstolgatni, mert ezeket a hatalmas rendszereket először csak blokkséma alapján lehet megismerni, ha már ez megy, akkor merülhetünk a rendszer mélyebb bugyraiba. Mit is kínál ez a Platform? Sokszorozza a hatékonyságot, a távolsági közös munkát gyorsítja, a projektek elérését javítja, lehetővé teszi a médiák áramlását a teljes munkafolyamat mentén, szimultán munkát egyazon projekten más-más alkalmazásban.

 

avid.jpg

 

Elemental

Fájlalapú megoldások egész sorát kínálják: élő streaming, szerverek, videó szétosztók, sávszélesség optimalizálók és még sok minden más megtalálható a termékeik között. Az Elemental® Live valós időben kódol képet és hangot lineáris, fizetős TV közvetítéshez, valamint élő streaminget generál új média platformokhoz. Fájl alapú munkafolyamatokhoz használhatjuk az Elemental® Servert, amely gyors és megbízható processzálást biztosít a felhasználónak. A szoftver alapú megoldás szimultán módban dolgozik, a valós időnél gyorsabb átalakítást végez tradicionális on-demand tartalmakhoz, vagy adaptív bitrátás kimeneteket állít elő televíziókhoz, számítógépekhez és mobil eszközökhöz. Ideális megoldás, nagy formátumú broadcast és sokmonitoros alkalmazásokhoz.

 

Fujinon

A neves japán gyártó a 4K megoldásokra koncentrál, úgy mint: 4K Ultra HD sorozat, Cabrio PL mozi/ENG-Style lencsék, Premier PL 4K+ mozi lencsék és a népszerű  XA55x9.5BESM 2/3-inch zoom és az XA99x8.4 ultra nagylátószögű terep-forgatáshoz ajánlott objektív. Kiállították még az UA80X9 broadcast és az UA22x8 hordozható zoomot is, amelyek kifejezetten közvetítő környezethez lettek fejlesztve, és mint ilyenek kompatibilisen a 4K 2/3 collos broadcast kamerákkal. A Preimer PL 4K+ zoomok elérhetők 14.5-től 400mm-ig. A teljes mozi sorozat látható volt a standon: 14.5-45mm T2.0, 18-85mm T2.0, 24-180mm T2.6, és 75-400mm T2.8-T3.8. A sorozat jellemzője a leggyorsabb T sebesség, a páratlan 4K színvisszaadás.

 

fujinon.jpg

 

JVC

A legfrissebb HD és 4K kameráikat helyezik a trendvonalba. A GY-HM200SP egy innovatív, költséghatékony sport műsor gyártásra szabott eszköz, eredmény kijelzéssel, órával mindezt külső mixer, vagy számítógép grafika nélkül. Egyetlen gombnyomással máris rendelkezésre áll a komplett stream, amely direktbe mehet az Internetre. Felvételi formátumok: HD/UHD/Proxy, a média:  SDHC/SDXC memória. Elérhető 120fps HD felvétel lassításhoz, analízishez. Másik újdonság volt a standon a GY-HM650SC az első kamkorder a piacon, amely zökkenőmentesen együtt képes dolgozni az XOS Thunder HD™ terep video editáló platformmal. A JVC és XOS technológia kombinációja, lehetővé teszi, hogy a sportesemény közvetítők a játékkal kapcsolatos meta adatokat adjanak hozzá a különböző plánok kamera képeihez.

 

jvc.jpg

 

Dióhéjban ennyi, persze a teljesség igénye nélkül. Aki már járt NAB kiállításon az tudja, hogy a show megtekintését csak elkezdeni lehet, befejezni sosem. Az északi, déli, központi csarnokokban és a kültéri standokon olyan mennyiségű anyagot zsúfolnak össze a kiállítók, amely minden képzeletet felülmúl, így megy ez már hosszú évtizedek óta és így volt ez az idén is.

sgy

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.106941 másodperc.