MédiatechnikaPlanets - a Juhász Gábor Trió rendhagyó új albuma

Médiatechnika | 2023. Január 17., Kedd 16:00

A Planets albumon szereplő művek a kényszerű bezártság időszakban születtek. A szerzemények egy-egy bolygót jelenítenek meg: misztikus, távoli világot, és egyben Kopernikusz zsenijét: a szüntelen felfedezésre törekvő, nyughatatlan humanitást.

FAP_8112.jpg

 

Juhász Gábor számos korábbi díja után 2022-ben ismét az év jazz-gitárosa és egyben most az év egyik díjazott jazz-komponistája is lett a műfaj tekintélyes portálja által indított közönségszavazáson.
A most megjelent dupla album számos tekintetben különlegesség, elsősorban az audiofil közönség számára. A lemez a világsztárokkal kibővült trió szűk közönség előtt elhangzott élő stúdiókoncertjét két, egymással egybevethető változatban mutatja be. A felvétel során nem alkalmaztak over-dubbing technológiát, és a rögzített hanganyagba nem kerültek a közízlést kiszolgáló ízfokozók és aromák, azaz mesterséges effektek és további hangsávok. A stúdióban megszülető zenét a megszokottól eltérően, a közreműködő előadók egyidejű szereplésével, speciális technikával rögzítették. A felvétel első változata ezt az eredeti hangzást, vagyis a hallgatóság megéléséhez hasonlatos élményt adja vissza. Ez a zenei pillanatokat az esetlegességükben és egyediségükben megragadó, a valóságot hűen dokumentáló felvétel, amely a ma ismert legmagasabb színvonalú analóg és nagyfelbontású digitális eszközökkel készült, másolata analóg szalagon is megvásárolható. Az albumon szereplő második verzió ugyanannak a felvételnek a kortárs zeneiparban bevett eljárásnak számító, professzionális digitális utómunkákkal módosított változata, vagyis olyan hangzás, amihez a streaming-szolgáltatóknál zenefogyasztóként már egy ideje hozzászoktunk.
..
juhasz-gaborplanets.jpg
..
Juhász Gábor szerint izgalmas és felelősségteli feladat volt a stúdióban élőben azzal tudattal játszani a saját szerzeményeit, hogy az elhangzott zene vágás és utómunka nélkül kerül majd a szélesebb közönség elé is. Rendhagyó élmény volt ez a felvétel a világhírű és nagy nemzetközi tapasztalattal bíró Tony Lakatos számára is, aki „a trió fantasztikus zenészein” túl Karosi Júliát is kiemelte, akinek énekhangja hangszerként jelenítette meg a bolygók vénuszi karakterét. Az énekesnő pedig úgy fogalmazott: az együttes élményből születő stúdiófelvétel során számára „lelket megérintő volt a zene hangjainak belélegzése, áramlása és ölelése”.
Az album két változatának egybevetése nemcsak a zenehallgatásban kiművelt közönség számára kuriózum. A dupla lemezen található két verzió segítségével szokatlan, egyedi és izgalmas kísérlet lehet felfedezni a különbségeket a hangzásvilágban és a zenei élmény megélésében. Ezt segíti az is, hogy ez a rögzítési eljárás nem törekszik mesterségesen, idealizáltan erőteljes hangzású anyagok készítésére. Sokkal inkább a stúdióban történt eseményeket, arányokat, megszólalást kíséreli meg visszaadni, megőrizve a hangosabb és halkabb zenei részletek eredeti arányát, az élő hangzásban tapasztalható egyensúlyt és a
dinamikát. Ennek köszönhető, hogy az így készült felvételek átlagos dinamikai átfogása többszöröse a kortárs zeneipari termékekének. A Planets album ezért kiválóan alkalmas arra is, hogy a zenehallgatók önmagukat érzékenyítsék, tanítsák a finom hangzási árnyalatokra, amelyek máskor általában áldozatul esnek a tökéletes produkcióra való törekvésnek.
Az egyedi lemezfelvétel kiadója a My Reel Club® ,amely az első magyar közösségi finanszírozású és bevétel megosztó zenei produkciós kezdeményezés. Az alapító, Koscsó Ferenc célja, hogy a magas minőségű zenei felvételek létrejöttében közvetlenül is összekösse a kitűnő előadókat és az elkötelezett közönséget. A My Reel Club® stratégiai célja olyan projektek gondozása, amelyekben a személyes zenei élmény és a közösségi finanszírozás egybefonódása kihasználja a nagy felbontású zenehallgatás gyors ütemben bővülő különféle platformjait és a finanszírozás progresszív (mint a blockchain, vagy a smart contract) megoldásait is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tagok kezdeményezhetnek zenei felvétel produkciókat, megszólíthatnak előadókat és további támogatókat is, finanszírozóként pedig az előadóval közösen osztozhatnak a produkció bevételén. A klub kiemelt partnere a nativedsd.com nagyfelbontású zenei felvételeket kínáló platformnak.
A My Reel Club® már négy éve dolgozik az eddig elitklubnak számító úgynevezett „audiofil” réteg szélesítésén és a zenehallgatói tudatosság erősítésén, csoportos stúdió-látogatásokkal, nyilvános rendezvényeken tartott ismeretterjesztő előadásokkal. A 2022-es év legnagyobb eredménye az első rögzített saját stúdiókoncert, azaz a Planets album, amely az első Magyarországon rögzített Dolby Atmos és MQA formátumban is közzétett jazz felvétel.
...
MRC studio 04.jpg
...
A Juhász Gábor Trió (tagjai: Juhász Gábor, Jeszenszky György, Kovács Zoltán), Tony Lakatossal és Karosi Júliával közösen alkotott Planets című közös albuma a Digital Pro Stúdióban készült, a hangmérnök Matók István volt. A felvétel kapható CD formátumban és analóg szalagon is, elérhető nagy felbontású digitális file formátum letöltéssel a My Reel Club® portálján, és a tervek szerint hamarosan megjelenik majd a nemzetközi letöltő platformokon és a zenei streaming szolgáltatóknál, valamint Dolby Atmos immerzív audio formátumban is.
...
JuhĂĄsz dedikĂĄl_700.jpg
...
A lemez sajtóbemutatója és dedikálása 2023. január 12-én volt a Fuga Építészeti Központban.
(-)
Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.223340 másodperc.