MédiatechnikaA RAI Lawo VSM-el és V__matrix-al korszerűsített

Médiatechnika | 2023. Február 14., Kedd 19:00

Olaszország nagy közszolgálati műsorszolgáltatója, a RAI - Radiotelevisione Italiana nemrégiben korszerűsítette római Broadcast Production Centerét egy új, Lawo IP infrastruktúra megoldásokon alapuló vezérlő és jelelosztó hálózattal.

RAI_MCR_VSM_640.jpg

 

A RAI a különböző gyártási területein a V__matrix megoldást választotta, amely garantálja a teljesítményt az elosztott gyártási környezetben. Az öt gyártási galériában és hat stúdióban megvalósított telepítés V__matrix klasztereket és egy VSM rendszert tartalmaz a stúdióval kapcsolatos és az átfogó rendszer-irányításhoz, valamint a jelelosztás irányításához.

 

A Lawo milánói székhelyű partnerét és olaszországi rendszerintegrátorát az ARET video- és hangmérnöki céget bízták meg a teljes gyártási komplexum átalakításával, amely a Lawo IP-infrastruktúrát is magában foglalta, hogy megvalósuljon a RAI elképzelése. Ez a telepítés nemcsak rugalmasabbá és hatékonyabbá teszi a televíziós gyártási munkafolyamatokat, hanem magas szintű redundanciát is biztosít. A teljesen IP-infrastruktúrának köszönhetően a V__matrix-egységek a színpadok mellett helyezhetők el, ahol a produkciós csapatok a műsoraikat készítik a műsorvezetőkkel és vendégekkel.

 

A Broadcast Production Center ezen technikai frissítése, amelyet a néhai népszerű műsorvezetőnek, Fabrizio Frizzinek szenteltek, a RAI első lépése a teljes IP-környezet felé vezető úton, és ezért a meglévő alapsávi berendezések IP-átvitelét is kihasználja. Még ebben a korai szakaszban is óriási előnyökkel jár a RAI számára a római létesítményükben: az elosztott útválasztás az egész létesítményre kiterjedő IP-jelelosztás, az SDI-ba és SDI-ből való konverziókkal a kívánt helyeken, lehetővé téve a létesítmények és berendezések rugalmasabb használatát. A műsorszolgáltató könnyen adhat hozzá új gyártási területeket, amelyek minden forrással és célállomással kölcsönhatásba lépnek, további V__matrix eszközökön keresztül, amelyek gyorsan beépülnek a teljes infrastruktúrába.

 

RAI_Central_Equipment_Room_400.jpg

 

"A RAI által erre a korszerűsítési projektre kiírt nyilvános pályázatban részletesen leírtuk a koncepciót és a berendezés minőségét" - mondta Enrico Briziarelli, a RAI vezérlőtermek és tv-stúdiók műszaki vezetője. "A korszerűsített stúdió-vezérlőtermek mellett célunk volt egy új, IP-alapú és 12G-képes központi berendezési helyiség létrehozása, ahol a stúdiók, a szabályzótermek és a berendezési helyiség közötti összes kapcsolat IP-technológián alapul. A projekt magában foglal továbbá néhány új utómunka-hangtermet, négy Dolby ProTools rendszert élő adásokhoz, öt grafikai területet LED-falakhoz és kiterjesztett valósághoz. A beérkezett ajánlatok minden szempontját alaposan megvizsgálva úgy találtuk, hogy a legjobb választás az ARET és az általuk bemutatott IP-alapú berendezések voltak" - mondta Briziarelli.

 

"Ez a projekt már a kezdetektől fogva lenyűgöző volt: a RAI által tervezett műszaki architektúra jól ötvözi az IP és a 12G-SDI technológia előnyeit, és az eredmény határozottan erős, rugalmas és időtálló" - állítja Dr. Eng. Alessandro Asti, az ARET értékesítési alelnöke. "Természetesen, amikor IP-projektekről beszélünk, mindenkinek tanulnia kell, és a csapat egészének új kompetenciákat kell hasznosítania" - magyarázza Asti. "Kiváló szakemberekkel találkoztunk és tárgyaltunk mind a RAI-tól, mind a Lawo-tól, és mint mindig, a kihívást jelentő projektekben, itt is "A csapat" az, ami a különbséget jelenti."

 

Az öt gyártási területen a Lawo V__matrix egységek elosztott klaszterei találhatók. A Lawo IP-alapú, szoftveresen definiált videófeldolgozó és multiviewer platformja, összesen 137 C100 feldolgozó egységgel, amelyek hatalmas útválasztási és feldolgozási teljesítményt biztosítanak bármilyen galéria/stúdió kombinációban. Minden stúdió két ismételt V__matrix kerettel van felszerelve, egyenként két kártyával, ami akár 40 bejövő és kimenő jel kezelését is lehetővé teszi. Ez a beállítás szimmetrikus, tízszer tíz hátsó lemezzel, és minden egyes egység 10 SDI-bemenetet és 10 SDI-kimenetet biztosít. Ezt a felállítást egy további V__matrix-klaszter egészíti ki, amelyet IP-routerként használnak a teljes jelelosztáshoz. Három C100-as egység van fenntartva az közvetítőkocsikkal való összeköttetésekhez, amelyek távoli hozzáférést biztosítanak a hálózatba kapcsolt infrastruktúrához. A meglévő IP-infrastruktúra egyszerűen bővíthető további V__matrix-keretek és feldolgozó egységek hozzáadásával bárhol a létesítményen belül, ami lehetővé teszi új galériák integrálását.

 

RAI_Training_640.jpg

 

A projekt továbbá három stúdió világítás-szabályozótermet és olyan kiegészítő helyiségeket foglal magában, mint a fordítófülkék és a beszéd-kabinok. A RAI egy közvetítőkocsi parkolóhelyet is kialakított, ahol a kocsik egy dedikált V__matrix kerethez csatlakoznak a létesítmény infrastruktúrájához.

 

A rugalmas és felhasználóbarát vezérlés és jelkezelés érdekében a Lawo VSM (Virtual Studio Manager) műsorszóró vezérlőrendszer kezeli az egyes galériák és stúdiók berendezéseit, és átfogó vezérlést biztosít az egész létesítményben. Ez lehetővé teszi a RAI mérnökei számára, hogy könnyen átrendezzék a vezérlőtermek technikai konfigurációját. A létesítményben elosztott 135 C100-as egység a vm_avp virtuális modulon alapuló kapuként szolgál. Két további C100 egység lehetővé teszi, hogy a vezérlőteremben dolgozó szakmérnökök éjjel-nappal figyelemmel kísérhessék a jeleket a monitorfalakon.

 

Minden fürt tetejére - egy nagyobb, két VSM-szerverből és négy gadget-kiszolgálóból álló fürtre - egy úgynevezett IP orchestrator van telepítve, amelyet közvetlenül a Lawo konfigurál és tart karban. Az IP orchestrator fogja össze az összes stúdió- és színpadi klasztert, lehetővé téve a jelek közötti interakciót az egész létesítményben az egyes képgalériák klaszterein keresztül, valamint a létesítmények között is. Bármelyik színpadról érkező jel bármelyik galéria bármelyik klaszteréhez továbbítható. Például a RAI egyik nap készíthet egy műsort az 1-es galériában, a műsorvezető és a színpad a 3-as stúdióban van, másnap pedig a csapat egy másik műsort mutathat be a 3-as színpadon, de ezúttal a 2-es galériában.

 

"A telepítést 2021 januárjában kezdtük el, és az első három vezérlőtermet 2021 augusztusában fejeztük be. 2021 novemberében kezdtük meg a telepítés második fázisát az utolsó két vezérlőteremben, amelyeket 2022 augusztusában fejeztünk be" - nyilatkozta Gabriele Vaccaro, a RAI videórendszerek tervezéséért felelős vezetője. "Az egyik legnagyobb kihívást az IP-infrastruktúra telepítése jelentette, amivel párhuzamosan élő műsorokat is készítettünk. De az ARET és a Lawo támogatásával a RAI csapatának sikerült a műsorgyártást folytatni, miközben a gyártási területet felújították" - jegyzi meg Vaccaro.

 

Amíg a projekt első szakasza folyamatban volt, a Lawo képzéseket tartott, hogy megtanítsa a RAI mérnökeit az IP-alapú rendszerek beállítására és használatára, valamint az egyes vezérlőtermekben és a teljes IP-infrastruktúrán belüli konfigurációk átrendezésére és újratervezésére. A műszaki mérnököknek és a gyártási csapatoknak is mg kellett ismerkedniük az új munkafolyamattal.

 

„A csapat minden szinten keményen dolgozott, hogy lépésről lépésre eredményeket érjen el, ezért köszönöm mindenkinek a lelkesedést, amit tanúsítottak, és minden egyes ötletet, ami kiemelkedő eredményt hozott” – mondja Asti.

 

"Ez a létesítmény, ez a 26 millió eurós beruházás az elmúlt több mint 15 év legfontosabb projektje, amely egy teljesen IP-alapú létesítményről szóló elképzelésünket valósítja meg" - zárja mondandóját Briziarelli. "Az IP világába tett első lépésünkhöz a Lawo IP-infrastruktúrában rejlő lehetőségeket használjuk ki a meglévő alapsávos berendezéseink integrálásával - ezzel megadva a szabadságot a lépésről lépésre történő előrehaladáshoz."

 

További információ: 

Home - LAWO

https://aret-coachworx.com/

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.054121 másodperc.