MédiatechnikaAz Evertz Európában

Médiatechnika | 2022. Március 02., Szerda 16:00

Az Evertz új leányvállalatot hozott létre Európában, hogy így segítse az európai ügyfeleit, lehetőséget adva ezzel a közvetlen kiszolgálására, ami közvetlenül vagy a szerződött forgalmazókon és rendszerintegrátorokon keresztül valósul meg.

A cég neve Evertz EU, és Magyarországra van bejegyezve, címe: 1039 Budapest, Szentendrei út 283-285. Darko Bujanovic (sales@evertzeu.eu), az értékesítésért felelős ügyfélmenedzser üdvözli a lehetőséget, hogy közvetlenül támogassa magyar és európai ügyfeleinket a Magyarországon bejegyzett Evertz EU-n keresztül.  Az Evertz EU ezen kívül közvetlen technikai támogatást is kínál ügyfeleinek, melyet Kovács Máté biztosít (support@evertzeu.eu).

 

Az Evertz EU szeretné időről időre megosztani a különböző, izgalmas (főleg európai) projektjei tapasztalatát. Így most egy francia és egy belga installációról essen először szó.

 

MEDIALAAN – Belgium

MEDIALAAN esetében Evertz MEDIATOR playout automatizáció került telepítésre, egy sokcsatornás (VTM, Q2, Vitaya, CAZ, Kadet & VTM KZOOM) playout alkalmazásban.

 

Kép1_700_2.jpg

 

A MEDIALAAN hosszú ideje kereste meglévő Omnibus Colossus rendszerének helyettesítőjét, amellyel megoldható a kezelt csatornáinak megfelelő playout automatizácója.

 

A sokéves üzemeltetési tapasztalatok alapján felhasználós, amelyeknek az új rendszernek meg kellett felelnie. A fő követelmények a működési munkafolyamat drasztikus megváltoztatását jelentették, integrálva a minőségellenőrzést (QC), valamint emelve a redundancia/tartalékolás fokát és megbízhatóságát. Egy olyan rendszert kerestek, amely az összes jelenlegi funkciót egy egységes szoftverkörnyezetbe tudja összefogni.

 

Hosszas keresés, gyártói tesztelések és demók után, Evertz Solutions Engineering és a Studiotech Belgium által felvázolt megoldást elfogadva, a teljes rendszer vezérlésére az Evertz Mediator megoldását választották. A Mediatorra az architektúrája, a magasfokú redundancia, a felhasználóbarát kezelőfelületek, a grafikus vezérlés és a rendelkezésre álló API miatt esett a választás, amellyel a belső adatok, mint például a rundown-ok, a scheduling, a loudness management, könnyen és rugalmasan integrálhatóak.

 

KĂŠp2_700.jpg

 

A projekt keretében az Evertz / Studiotech szállította a rendszer kiegészítő elemeit (központi router, multiviewer vp&d) amelyek vezérlése és monitorozása természetesen adott és integrált az automatizációban.

 

Fontos szempont volt a döntés során, hogy a MEDIALAAN határozottan ragaszkodott a Harmonic/Omneon playout szerverek használatához és integrációjához, amelyekhez a Mediator teljeskörű, frame-pontos vezérlést és playout preview-t biztosít.

 

Az installáció, élesztés és oktatás folyamatát követően a MEDIALAAN végül 2017 során állt át a
Mediator / Harmonic alapú playout rendszerére, amelyet azóta is használ és fejleszt.

 

M6 – Franciaország

A vezető francia műsorszolgáltató, a Metropole Television SA (közismert nevén az M6 csoport). a Párizs melletti új MCR-jét a legkorszerűbb Evertz IP megoldásokkal építették fel. Az SDI-ről IP-re (ST 2110) történő átállás lehetővé teszi az M6 számára új HD-szolgáltatások, új átviteli platformok és új videoformátumok (például UltraHD/4K és 8K) bevezetését.

 

A Neuilly sur Seine-i székhelyű M6 a legjövedelmezőbb országos francia magán televíziós csatorna, és a harmadik legnézettebb televíziós csatorna a francia nyelvű közösségek körében. Az új Master Control Roomban 11 csatorna adáslebonyolítása zajlik, köztük a prémiumnak pozícionált M6, valamint más népszerű csatornáké, mint például a W9, a Série Club, a 6TER, a TEVA, Paris Premiere, M6 Music és M6 International.

 

KĂŠp3_700.jpg

 

Az új MCR építéséről szóló döntés 2018-ban született, amikor az M6 mérnöki csapata felismerte, hogy az immár 10 éve üzemelő SDI rendszer nem tudja kiszolgálni a növekvő igényeket, illetve tervezett élettartamának végéhez közeledik. A legtöbb berendezés ekkor már nem rendelkezett gyártói támogatással, ráadásul az M6-nak szüksége volt a rugalmasságra is, hogy további csatornákkal bővíthessen, mivel egy dinamikusan fejlődő és bővülő vállalatról van szó.

 

"Azt kellett elképzelnünk, hogyan nézhet ki az M6 10-15 év múlva, és egy olyan rendszert kellett építenünk, amely képes megvalósítani a hosszú távú célokat. Ez azt jelentette, hogy helyet kellett teremtenünk az új csatornáknak és az új technológiák befogadásának. Egyszerűbb lett volna újjáépíteni SDI alapon, hiszen mindenki ismeri a formátumot, de hosszas vita után úgy döntöttünk, hogy IP-technológiára váltunk, mert sokkal gyorsabb és könnyebb lesz több csatornát hozzáadni amikor szükségünk van rájuk, és így a jövőben UHD-csatornákat is kínálhatunk.


A technológiai fejlesztés mellett a monitorozást és a felhasználói ergonómiát is javítani akartuk. Ehhez az Evertz VUE szoftvert választottuk, mivel lehetővé teszi számunkra a videojelek kezelését, kapcsolását akkor és csak akkor, amikor a rendszer állapota és a monitorozás felől érkező riasztások indokolttá teszik. A fekete képernyő kevésbé fárasztó a technikusaink számára, és a riasztáskor történő bekapcsolás nagyobb figyelmet vonz, mint egy állandóan világító fal. Emellett a VUE képernyőjén megjeleníthetők közvetlenül videóforrások és a könnyű kezelhetőség érdekében közvetlenül az innen lehetséges a kapcsolásuk.”

 

A legtöbb műsorszolgáltató egyetért azzal, hogy az IP-re való átállás logikus lépés az iparág számára, de az átállás még mindig a technológia új és forradalmi volta miatt jelentős gondolkodás és hozzáállásbeli váltást igényel. A fejlesztés és a projekt sikeres megvalósításában kulcsfontosságú volt az M6 számára a megfelelő technológiai partner kiválasztása és nem véletlen, hogy alapos mérlegelés után az Evertz-re esett a választás.

 

„Két fő okból választottuk az Evertz-et. Először is, ismertük a vállalatot és termékeinek minőségét, mivel az előző SDI routerünk egy Evertz EQX volt. Másodszor, és ami talán még fontosabb, felismertük, hogy az Evertz rendelkezik azzal szakértelemmel és technológiával, ami ahhoz kell, hogy segítsen nekünk az IP-re való átállásban. Tudtuk, hogy ez egy intenzív tanulás lesz, és olyan partnert akartunk, aki szorosan együttműködik velünk, hogy megértse a munkafolyamatainkat és azt, hogy hogyan szeretünk működni.”

 

Az M6 új MCR-jének középpontjában az Evertz EXE-VSR IP switchfabric áll, amely 46Tb/s kapcsolási kapacitást biztosít, kivételes rugalmasság és skálázhatóság mellett, az IP alapú video átvitelhez. Az SMPTE ST-2110 szabványt alkalmazva az EXE akár 13 800 tömörítetlen HD-SDI jelet is támogat - és még többet, ha a valamilyen tömörített jelet, mint például a JPEG-2000, H.264 vagy MPEG-2 használnak.

 

KĂŠp6_600.jpg

 

Felhasználói oldalról itt is igény volt a Harmonic video szervereinek lehető legjobb integrálása, amely különösen fontos volt, tekintettel a teljesen IP alapú közegre. Itt az Evertz MAGNUM SDVN rendszere az iparági standard NMOS, IS-04 és IS-05 protokollok mellett egyedi fejlesztések segítségével biztosítja a Harmonic szerverek jeleinek teljes clean-switch kapcsolását (csak úgy mint a natív Evertz eszközök esetében), amely alapból nem része az említett szabványoknak.

 

A rendszer elképesztő bonyolultsága mellett az M6 elégedett az eredménnyel és mindazokkal a lehetőségekkel, amiket az IP alapú rendszer biztosít számukra.

 

„Minden nap tanulunk valami újat. Noha a technológia, amit most használunk IP alapú, ez nem változtatta meg azt, ahogyan mi, műszaki üzemeltetők dolgozunk. Nem az a feladatunk, hogy IT-szakértők legyünk és nem kell kezelnünk az eszközök, a rendszer belső folyamatait vagy megértenünk a legutolsó részletét a rendszer belső működésének, egyszerűen csak tudnunk kell kezelni, üzemeltetni. Az Evertz gondoskodott arról, hogy a technológia teljesen átlátható legyen az üzemeltető szempontjából és különösen elégedettek vagyunk a VUE interfésszel, amely lehetővé teszi számunkra, hogy mindent megtegyünk, amit csak kell.

Normális esetben egy ST 2110-es megoldáshoz IP-specialistákra lenne szükség az üzemeltetéséhez, de nekünk nincsenek szakembereink itt. Csak a VUE-t használjuk az IP-rendszerek és az operátorok közötti felületként. A munkafolyamataink pedig sokkal gyorsabbak lettek, és határozottan úgy gondoljuk, hogy a broadcasterek számára az IP a jövő útja.”

 

www.studiotech.hu

 

(-)

Share |
top

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be, ha még nem regisztrált a regisztráció linken megteheti!

E-mail

Jelszó

Regisztráció | Elfelejtett jelszó

bottom
Impresszum
Betöltés: 1.109918 másodperc.